مریم مکیزاده تفتی؛ رضا توکل افشاری؛ ناصر مجنون حسینی؛ حسنعلی نقدی بادی
دوره 24، شماره 3 ، آبان 1387، ، صفحه 253-262
چکیده
با توجه به اهمیت دارویی گیاه گاوزبان و فراوانی منابع آب و خاک شور در کشور، این تحقیق طی دو آزمایش جداگانه اجرا گردید. آزمایش اول با هدف تعیین حدود مقاومت به شوری و شناسایی مکانیزم آن اجرا شد و تیمارهای آزمایش شامل شوری در چهار سطح شاهد، 4، 8، و12 دسیزیمنس بر متر بود. صفات اندازهگیری شده شامل صفات کمی (درصد سبز شدن، وزن خشک ریشه، گلآذین ...
بیشتر
با توجه به اهمیت دارویی گیاه گاوزبان و فراوانی منابع آب و خاک شور در کشور، این تحقیق طی دو آزمایش جداگانه اجرا گردید. آزمایش اول با هدف تعیین حدود مقاومت به شوری و شناسایی مکانیزم آن اجرا شد و تیمارهای آزمایش شامل شوری در چهار سطح شاهد، 4، 8، و12 دسیزیمنس بر متر بود. صفات اندازهگیری شده شامل صفات کمی (درصد سبز شدن، وزن خشک ریشه، گلآذین و ساقه- برگ، ارتفاع، نسبت وزن اندام هوایی به ریشه، تعداد گل و تعداد برگ در هر بوته) و صفات کیفی (درصد موسیلاژ، خاکستر کل، سدیم، کلر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) در مرحله گلدهی کامل گیاه بود. نتایج نشان داد شوری، کاهش معنیداری در درصد سبز شدن بذرها، ارتفاع و تعداد گل ایجاد کرده و بر وزن خشک ریشه، ساقه- برگ و گلآذین، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی و تعداد برگ تأثیر معنیداری ندارد. همچنین نتایج نشان داد شوری، کاهش معنیداری در میزان موسیلاژ، پتاسیم و کلسیم موجود در بافت گیاهی گیاه گاوزبان ایجاد کرده و سبب افزایش معنیداری در میزان سدیم، کلر و خاکستر کل بافت گیاهی گاوزبان میشود. آزمایش دوم به منظور بررسی میزان جذب املاح از خاک توسط گیاه گاوزبان انجام گرفت و تیمارهای آزمایش شامل زمان نمونهبرداری از خاک (قبل و بعد از کشت گیاه) بود. صفات اندازهگیری شده شامل مقادیر یونهای سدیم، کلر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در خاک قبل و بعد از کشت گیاه گاوزبان بود. نتایج حاکی از کاهش معنیداری در میزان سدیم، کلر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم موجود درخاک بعد از کشت گیاه گاوزبان میباشد. با توجه به عدم تأثیر شوری بر وزن خشک و سایر پارامترهای گیاه و با توجه به محتوای بالای سدیم، کلر و خاکستر کل در بافت گیاهی و همچنین کاهش محتوای یونهای سدیم، کلر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در خاک، میتوان گفت گاوزبان گیاهی مقاوم به شوری بوده که قادر به جذب این یونها از خاک میباشد و میتوان از این گیاه برای خارج ساختن این یونها از خاک و اصلاح خاکهای شور و قلیا استفاده کرد.
مریم مکیزاده تفتی؛ رضا توکلافشاری؛ ناصر مجنون حسینی؛ حسنعلی نقدی بادی؛ علی مهدی زاده
دوره 22، شماره 3 ، آبان 1385، ، صفحه 216-222
چکیده
گاوزبان (Borago officinalis L.) دارای خواص متعدد صنعتی، علوفه ای و دارویی میباشد. نظر به اهمیت این گیاه و مشکلات موجود در زمینه جوانهزنی آن، تحقیق حاضر در راستای تکنولوژی آبگیری بذر و به منظور بررسی تأثیر آمادهسازی اسمزی (اسموپرایمینگ) بذرها بر درصد و میانگین روزهای جوانهزنی بذرهای گاوزبان به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا ...
بیشتر
گاوزبان (Borago officinalis L.) دارای خواص متعدد صنعتی، علوفه ای و دارویی میباشد. نظر به اهمیت این گیاه و مشکلات موجود در زمینه جوانهزنی آن، تحقیق حاضر در راستای تکنولوژی آبگیری بذر و به منظور بررسی تأثیر آمادهسازی اسمزی (اسموپرایمینگ) بذرها بر درصد و میانگین روزهای جوانهزنی بذرهای گاوزبان به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید.تیمارهای آزمایش شامل پتانسیل اسمزی محلول پلیاتیلنگلیکول با چهار سطح (آب مقطر، 4- ، 8- و 12- بار) و طول دوره آمادهسازی اسمزی بذر با سه سطح (24 ، 48 و72 ساعت) بود. نتایج نشان داد که تاثیر پتانسیل اسمزی محلول پلیاتیلنگلیکول بر درصد جوانهزنی و میانگین روزهای جوانهزنی بذرهای گاوزبان معنیدار بوده و بالاترین درصد جوانهزنی و کمترین میانگین روزهای جوانهزنی مربوط به پتانسیل اسمزی 8- بار میباشد. نتایج نشان داد طول دوره آمادهسازی اسمزی بذر اثر معنیداری بر درصد جوانهزنی و میانگین روزهای جوانهزنی ندارد. همچنین اثر متقابل دو عامل پتانسیل اسمزی و طول دوره آمادهسازی اسمزی نیز معنیدار نمیباشد که حاکی از واکنش یکسان توانهای اسمزی مختلف محلول پلیاتیلنگلیکول بر درصد و میانگین روزهای جوانهزنی،در زمانهای مختلف آمادهسازی اسمزی میباشد.البته میانگینهای اثرات متقابل پتانسیلهای اسمزی مختلف و طول دوره آمادهسازی اسمزی بذر،نشان داد که کمترین میانگین روزهای جوانهزنی و بیشترین درصد جوانهزنی در پتانسیل اسمزی 8- بار و به مدت 72 ساعت آمادهسازی اسمزی بذر حاصل میگردد.